Μουσικοκινητική Αγωγή

Η Μουσικοκινητική Αγωγή γίνεται από την συνεργάτιδά μας Ανατολή Αρουτζίδη. Η κα.Αρουτζίδη χρισημοποιεί, μεταξύ άλλων, το σύστημα ORFF για την διδασκαλία της μουσικής στο μεταβρεφικοπρονηπιακό και νηπιακό τμήμα .

Το Σύστημα ORFF είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τη μουσική μέσα από την κίνηση και το λόγο (που τόσο φυσικά και γήινα συνδέει) για να καλλιεργήσει την καλλιτεχνική προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία μέχρι και την ενιλικίωση. Κύριο χαρακτηριστικό του Συστήματος ΟRFF είναι ότι βασίζεται σε μια αναζήτηση που κάνει τα ίδια τα παιδιά να ανακαλύπτουν τους νόμους της μουσικής, κεντρίζοντας τη δημιουργικότητά τους, τηνικανότητα των κινήσεών τους και του αυτοσχεδιασμού.

Κάποια από τα στοιχεία που δουλεύονται στα μαθήματα ORFF είναι:

Ηχος και τα χαρακτηριστικά του: ένταση, χροιά κτλ. (πάντα μέσα από παιχνίδια).
Γνωριμία και παίξιμο με διάφορα μουσικά όργανα: ταμπουρίνο, ξυλάκια, marakes κτλ. (ορχήστρες, αυτοσχεδιασμός).
Μελωδία και ρυθμός μέσα από τραγούδια ποικίλης θεματολογίας: παραδοσιακά (Ελλάδα, Κόσμος), εποχής, εορτών κτλ.

  • Παραμύθια: δραματοποίηση, μουσική επένδυση.
  • Κατασκευές αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων: shaker, καστανιέτες κτλ.
  • Χορός: απλές φόρμες και μοτίβα (Ελλάδα, Κόσμος, στιλ).
  • Σώμα και κίνηση στο χώρο: συνειδητοποίηση και άσκηση σημείων σώματος, σχέση με την ομάδα και το χώρο, κινητικός αυτοσχεδιασμός κτλ.

Θεατρικό Παιχνίδι

Στο θεατρικό παιχνίδι δίνουμε στα παιδιά ευκαιρίες να εκφραστούν δημιουργικά, να πουν τις ιδέες τους, να εφεύρουν μια ιστορία, να δημιουργήσουν ένα παραμύθι. Να συζητήσουν, να αποφασίσουν, να δώσουν διάφορες λύσεις στην ιστορία τους η οποία έχει την ευελιξία να διαμορφώνεται συνεχώς. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και αυτή είναι η σημαντική διαφορά που το διακρίνει σε σύγκριση με το θέατρο.

Είναι θα λέγαμε ένα παιχνίδι ύπαρξης και ελεύθερης έκφρασης, γιατί τα παιδιά υποδύονται τους εαυτούς τους, ενώ στο θέατρο οι ηθοποιοί υποδύονται έναν ξένο προς αυτούς ρόλο.Για τα παιδιά το θεατρικό παιχνίδι είναι η ψυχαγωγία τους, για τους ηθοποιούς όμως το θέατρο είναι μια επαγγελματική πράξη.

Σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού είναι να βοηθήσει τα παιδιά να οργανώσουν δημιουργικά και να εξωτερικεύσουν με πληρότητα τις προσωπικές τους εμπειρίεςιδέες και συναισθήματα σε ποικίλες εκφραστικές μορφές και να αναπτύξουν προοδευτικά την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα όπως και σε κάθε εκδήλωση του ωραίου στη φύση και τη ζωή

Accessibility Toolbar